از نظر پزشکی، دلایل متعددی در افزایش غلظت یا رقت خون موثر هستند که بخشی از آنها ژنتیکی و بخشی دیگر به علت ابتلای فرد به بیماری‏های گوناگون است…

افزایش غلظت خون زمانی بروز می‌کند که سطح هموگلوبین و هماتوکریت خون بالا می‌رود، بنابراین کسانی که غلظت خونشان بالاست، درواقع هموگلوبین و هماتوکریت خونشان از افراد عادی بیشتر است. کاهش هموگلوبین و هماتوکریت خون باعث کم‏خونی می‏شود که مردم به اشتباه از آن به عنوان «رقت خون» یاد می‌کنند. علل متفاوتی در بروز کم‏خونی موثر هستند که از مهم‌ترین آنها می‌توان به دلایل تغذیه‌ای اشاره کرد. مثلا شایع‌ترین نوع کم‏خونی در تمام دنیا و به خصوص در کشور ما، کم‌خونی فقر آهن است که در زنان و دخترانمان شیوع دارد.

رعایت الگوی غذایی سالم و مناسب می‏تواند در بهبود این مشکل موثر باشد و از آنجا که افزایش گلبول‏های قرمز و هموگلوبین خون (غلظت خون) اثر منفی‏ای روی مکانیسم انعقاد خون دارد و می‏تواند مشکلات جدی را از نظر سلامت برای فرد به وجود بیاورد، گیاه‌خواری (خام‌خواری) یا نیمه‌گیاه‏خواری بهترین روش مقابله با افزایش غلظت خون محسوب می‌شود و افراد مبتلا به غلظت خون باید میوه و سبزی‏ فراوانی همراه وعده‏های غذایی و میان‏وعده‏هایشان مصرف کنند و از خوردن موادغذایی شیرین، چرب و شور بپرهیزند و کمتر از منابع حیوانی (گوشت و تخم‌مرغ) یا کره، خامه و لبنیات استفاده کنند. میوه‌ها و سبزی‌ها به‌علت داشتن ویتامین C و فیبرهای محلول و نامحلول، عمل حفاظتی در مقابل افزایش غلظت خون دارند و به همین علت در افراد گیاه‌خوار، نه‌تنها احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ کمتر است بلکه خونشان رقیق‌تر می‌شود و فشارخون پایین‌تری نسبت به افراد هم‌ سن و سال خود دارند. افراد مبتلا به غلظت خون باید به مساله تشنگی به خصوص در فصل گرما اهمیت بیشتری بدهند و مراقب باشند به هیچ‏وجه حالت دهیدراتاسیون یا کم‏آبی در بدنشان اتفاق نیفتد. بهترین نوشیدنی برای این افراد، آب است بنابراین باید با کمترین احساس خشکی دهان، مقدار کمی آب بنوشند. چاقی و اضافه وزن نیز احتمال افزایش غلظت خون را بالا می‏برد و معمولا افرادی که دچار غلظت خون بالایی هستند، چاقند. کنترل وزن و رساندن آن به محدوده طبیعی، در بهبود این مشکل بسیار موثر است و انجام فعالیت‏های ورزشی مفرح نیز می‏تواند به این افراد کمک کند.
اگر فرد به کم‏خونی مبتلا باشد، ابتدا باید علت اصلی کم‌خونی که می‏تواند کمبود اسیدفولیک، ویتامین‏های گروه B6 و B12 یا روی باشد، مشخص شود و در صورت نیاز، با مصرف یک دوره مکمل این مشکل درمان شود. برخلاف افراد مبتلا به غلظت خون، افراد کم‌خون باید انواع گوشت، به خصوص گوشت قرمز را در برنامه غذایی خود بگنجانند و علاوه بر غلات (که منبع خوب آهن هستند) موادغذایی حاوی ویتامین c مصرف کنند تا جذب آهن بیشتر شود.

نوشته شده در تاریخ پنجشنبه 8 تیر 1391    | توسط: علی عظیمی    | طبقه بندی: بیماری ها، داروها، مواد وبدن انسان،     | نظرات()